Sisteme irigatii automatizate | Amenajari gradini si spatii verzi Bucuresti
Telefon (+40) 773 885 119 | Email: vveuroplantat@gmail.com
lucrari-sezoniere-intretinere-gradini-bucuresti
lucrari-sezoniere-intretinere-gradini-bucuresti

Lucrari de sezon in gradina

Exact ca la casa, dupa finalizarea lucrarilor totul trebuie intretinut, curatat, asa este si la gradini, trebuie ingrijite corespunzator, si totul trebuie facut la timpul potrivit.

  • Lucrari intretinere de primavara
  • Lucrari intretinere de vara
  • Lucrari intretinere de toamna

Lucrari de primavara

Lucrari de sezon in gradina incep primavara devreme cand dispare zapada iar in timpul zilei sunt ore cu temperaturi pozitive. De obicei la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie natura incepe sa-si schimba hainele. Dispare zapada si ziua temperaturile urca deja, deci e timpul ca gradina sa-si ia hainele de primavara.

Aerisire si scarificare gazon – reabilitarea de primavara

Ca sa avem un gazon cat mai frumos tot anul, trebuie sa facem o scarificare si aerisire gazon, astfel incat oxigenul si apa sa intre mai usor la radacini. Reabilitarea gazonului include si alte lucrari de sezon pe langa acestea, de exemplu suprainsamantare. Cca 5-10% din radacini mor in fiecare an, de aceea pentru a acoperi acest deficit este nevoie sa facem o suprainsamantare. Este recomandat sa se faca cu masina de imprastiat seminte si ingrasaminte, astfel acoperim uniform tot terenul. A treia lucrare din capitolul de reabilitare gazon este ingrasamantul de primavara care ajuta gazonul sa se intareasca repede si sa inceapa sa creasca.

Prevenirea daunatoarelor la pomi si plante ornamentale

De cele mai multe ori cand un pom fructifer sau o planta ornamentala moare, proprietarul spune ca nu ia placut locul. Este insa foarte important sa tratam plantele la orice neregula care apare pe aceasta.

Primavara apar cele mai multe boli pe frunze, pe crengi, pe trunchi sau la nivelul solului atat la plantele ornamentale cat si la pomi fructiferi. Este de stiut insa ca aceste daunatoare, boli se pot preveni inca dinainte sa mugureasca cu tratamente speciale fitosanitare prescrise de ingineri horticultori intre pe langa celelalte lucrari de sezon de primavara. In cazul in care se face prevenirea daunatoarelor la timp, riscul aparitiei scade semnificativ, iar daca totusi apar si dupa acesta, tratamentul pentru combaterea acestora o sa fie mult mai usoara si eficienta.

Pornirea sistemului de irigat

Odata cu aparitia temperaturilor mai ridicate gazonul are nevoie de apa asa ca putem sa pornim sistemul automat de irigatii, cu reducerea nivelului de udare (scaling option %) la 30-50%. Se verifica legaturile electrice, senzorul de ploaie respectiv electrovalvele, totul trebuie sa functioneze bine. Se testeaza zonele de udat si daca trebiue se fac si schimbari de duze, se regleaza aspersoarele, unghiul de stropire, raza de actiune si directia de udat.

Lucrari de vara

Vara de obicei se face tunsul gazonului saptamanal si se efectuaza tratamentele fitosanitare necesare atat la gazon cat si la plantele ornamentale. Pe langa acestea se fac cele doua imprastieri de ingrasamant de lunga durata.

Programul anual de ingrasamant pentru gazon

Un gazon frumos, sanatos dens nu exista fara un program de ingrasamant profesional de lunga durata bine gandit. Programul normal consta in patru ocazii, dar in cazul perioadelor lungi de precipitatii ( mai ales daca gazonul este in panta ) ingrasamantul de mentenanta trebuie repetat. Aplicarea ingrasamantului de lunga durata face parte din lucrari de sezon pentru ca este bine stabilit cand trebuie folosite.

  1. Ingrasamant de primavara: se aplica in februarie-martie pentru a intari gazonul si sa pornim cresterea normala a acestuia. Acest ingrasamant profesional contine microelemente care ajuta sa aiba fire mai verzi, mai sanatoase, mai frumoase.
  2. Ingrasamantul de mentenanta: se pune pe gazon in mai-iunie pentru a-i da acestuia nutritie si microelemente pentru un gazon mai frumos si sanatos. Aceasta combinatie il pregateste pentru un anotimp mai secetos.
  3. Ingrasamantul renovator: se aplica dupa o perioada mai lunga de seceta, de obicei sfarsitul lunii iulie, sau in august in functie de vreme. Se poate repeta in septembrie daca perioada de seceta se prelungeste, Acesta ajuta gazonul sa-si revina la forma sa normala, sanatoasa.
  4. Ingrasamantul de iarna: acest ingrasamant se pune inainte de iarna (octombrie-noiembrie) si se foloseste pentru a ajuta radacinile sa se intareasca, sa se indenseasca sub inghet si zapada. Riscul de pierdere se reduce semnificativ.

Lucrari de toamna

Toamna in gradina inseamna pregatirea pentru iarna. Asta nu inseamna ca spatiul verde, gradina Dumneavoastra o sa arate mai monoton. Ba din contra. In cazul in care s-a facut un proiect de amenajare de catre un inginer peisagist, aceasta perioada are farmecul lui cu pete de culori ale toamnei, acestea se vad in diferite nuante de culori in colturi diferite ale gradinii.

Plantari de toamna

Ca sa nu mai vorbim de monotonie iata ca toamna se face majoritatea plantarilor fie vorba de conifere, arbori, pomi fructiferi sau bulboase, sezonul cel mai potrivit este toamna. E bine de stiut insa ca aici nu este vorba de toamna calendaristica.

Curatarea iazului de gradina

Toamna de obicei se curata bazinul de apa unui iaz de gradina dar si obiectele de decor din acesta. Se schimba apa si se repun pestisorii in cazul in care adancimea acestuia este corespunzatoare necesitatii pestisorilor. In cazul in care adancimea iazului de gradina are valorile potrivite, pestii ornamentali dar si broastele testoase intra in cel mai adanc punct si intra in hibernare.

Pregatirea pentru iarna a plantelor sensibile la inghet

Inainte de inghetul constand se fac invelirile plantelor sensibile cu un material care lasa planta sa respire dar si invelirea trunchiului la nivelul solului cu pamant (de exemplu la trandafiri). Crengile arbustilor care sunt expuse la rupere de cantitatea mare de zapada se leaga cu sfoara speciala.

Golire sistem de irigat, suflat cu compresor

Tevile unui sistem automat de irigatii sunt la aproximativ 25cm adancime de nivelul solului, asa ca sunt expuse la inghet. Din acest motivtrebuie sa facem lucrarea de golire sistem de irigat cu compresor, sa nu ramana apa la nivelul duzelor si aspersoarelor.

Tota acum se fac si setarile electrovalvelor astfel ca aerul sa poata circula in tot sistemul de tevi si sa nu ramana presiune in conditii de inghet.

Pentru toate aceste lucrari de sezon in gradina nu ezitati sa ne contactati!

    Da-ne cateva detalii despre proiectul gradinii tale si te vom contacta in curand!